OPG Mužinić Josip

OPG Mužinić Josip je najveći proizvođač mlijeka u zagrebačkoj županiji.

Trenutno je na farmi 160 visokovrijednih krava, od čega 127 na mužnji, zatim 70-80 tovnih bikova, a ostalo su telad i junice. Gospodarstvom Mužinić prenosila se ljubav i znanje o poljoprivrednoj proizvodnji iz generacije u generaciju tako da se može reći da kroz život obitelji Mužinić teče mlijeko. Josip je već peta generacija koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom koju je naslijedio od svojih roditelja. Iako je na čelu OPG-a, gospodarstvo vodi cijela obitelj. I dalje su tu otac Zlatko i majka Ankica, a u poslu su „do grla“ i kćeri Marija, Jelena i Ivana.

Dokaz predanog rada, truda i ulaganja u proizvodnju nagrađen je i prepoznat od strane drugih. Tako je OPG Mužinić u 2010. godini proglašeni najboljim proizvođačem mlijeka u Zagrebačkoj županiji prema ocjenjivanju stručnog povjerenstva Hrvatske mljekarske udruge. 2014. godine dobitnici su 2. nagrade u projektu “Zlata vrijedan” (izbor najboljih OPG-ova).

Veliku ulogu u menadžmentu stada na ovom OPG-u ima uzgoj i genetsko unapređenje, kojim se intenzivno bave od 2005. godine, kad je županijski Savez uzgajatelja simentalca pokrenuo projekt korištenja vrhunskih bikova Projektom u sklopu operacije 4.1.1. proširena je postojeća štala za muzne krave, nabavljeni su roboti za mužnju,  provedena je izgradnja trenč silosa te skladišta za mehanizaciju i sijeno te je kupljena poljoprivredna mehanizacija.