MIKS AGRO, obrt za poljoprivredu

Sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj financirano je podizanje protugradne mreže te kupovina poljoprivredne mehanizacije i opreme. Provedbom projekta postavljena je crvena fotoselektivna mreža na 3 ha jabuka te 7 ha bresaka i nektarina. Pokusi su pokazali da ova mreža povećava prosječnu masu ploda, prinos te smanjuje sunčeve ožegotine. Osim zaštite od tuče, poboljšanja prinosa i kakvoće plodova, zbog manje veličine otvora u usporedbi s klasičnom crnom mrežom protiv tuče, ova mreža stvara barijeru i štetnim insektima, ako se postavi i na bočnim stranama voćnjaka kao što je slučaj u ovom voćnjaku.

U pokusnim uvjetima postignuta je potpuna kontrola jabučnog savijača uz samo jedno tretiranje, a u proizvodnim uvjetima očekuje se da će se broj tretiranja insekticidima smanjiti do 50%. Time će se dodatno poboljšati kakvoća plodova i smanjiti rezidui pesticida.

Ovo je prvi voćnjak s fotoselektivnom mrežom protiv tuče u Republici Hrvatskoj. Inovativna tehnologija fotoselektivnih mreža primjenjuje se u Italiji, Izraelu, Australiji, Južnoj Africi i drugim zemljama koje razvoj voćarstva temelje na inovacijama